08.10.08, cpeДá (sridá) = keskiviikko


1972717.jpg

Kirjottelen blogia nyt Mega-centterissa. Kavellen meilta centeriin kestaa vajaan tunnin. Mikas kauniissa syyssaassa onkaan kavella. Kavimme Megassa lauantaina ja silloin paasimme internettiin ilman salasanoja, mutta tanaanpa kone niita kyselikin. Piti niin lueskella suomen lehtia ja viettaa aikaa, kunnes Simo tulisi toista ja noukkisi matkalta. No taytyypi seurata ihmisia ja heidan tekemisiaan ; )

Mega-centter on kaksikerroksinen ostoskeskus, jossa on merkkiliikkeita ekassa kerroksessa ja ruokapaikkoja toisessa kerroksessa. Toinen kerros on avara ja valoisa. Nytkin ihmisia tulee ja menee edestakaisin ja musiiki pauhaa. Ekassa kerroksessa on myos luistelukentta...olikos se nyt suomeksi nain...

Eras aiti koittaa saada pienta poikaansa kiinni...poika menee pitkin poytien alusia karkuun. Vartijat pyorivat ympariinsa puhuen silloin talloin puhelimiinsa. Siivoojat menevat lattiariepuineen poytien valissa ja poytien siivoojat tyontavat muovikarryja poydan luota toiselle.

Ruokapaikoista on mista valita...on italialaista, kiinalaista, japanilaista, hampurilaispaikkaa, kebabia...eli jokaiselle jotakin. KFC avaa luukkunsa jonkun ajan kuluttua...mainosmuovi on viela tiskin yli. Keskella aukiota on kahvipaikka, jonne aion minakin suunnistaa hetken kuluttua.

1972724.jpg

Kaupungissa on on syysale...alennuksia 10%-70%. Ostimme lenkkarit, jotka eivat kyllakaan olleet alennuksella. Olivat uutta mallia...mutta saimme kuitenkin 3% alennuksen, kun ostimme kaksi paria. Myyja pyysi Simoa tayttamaan eraan lappusen, jatkossa saamme kuulemma aina alennusta...kanta-asiakas ; ).

Tanaan kuulimme, etta konttimme olisi tana aamuna tullut tanne Almatyyn. Shanghain DHL:n Joanna Hu:lta olemme kuulleet vaikka minkalasia tarinoita kontin kulusta Shanghaista tanne Almatyyn. Hanen mukaansa kontti olisi vasta tanaan ylittanyt rajan...saman asian han sanoi jo kolme viikkoa sitten. Hieman hirvittaa nahda tavarat, onko niista enaa kayttoa taman matkan jalkeen.

Jaahas taytyy varmaankin vaihtaa paikkaa...vartijamies kiertaa ymparillani siihen malliin, etta olen istunut liian kauan samalla paikalla.


1971477.jpg

Nain komian askelman saimme tanaan...toivottavasti vesi ei enaa valu portaita alas ja edelleen sisatiloihin.

1971479.jpg
Ruusut kukkivat pihassamme viela kauniina.

Simon kirjoittama juttu konttiasian hoitamisesta:
Keskiviikkona 08

Keskiviikkona 08.10. kuulin, etta muuttokonttimme shanghaista oli vihdoinkin saapunut Almatyyn. Toiveikkaana tietysti odotin,etta viikonlopuksi saamme tavarat kotiin.

Mutta eihan niin vain kaynyt, koska kontissa on elektroniikka, ne pitaa kayda turvallisuustarkastuksessa, ettei niissa vain ole vakoilulaitteita ja sitten huolintayhtio tarvitsi minulta valtakirjan tullaukseen.

Kuvittelin,etta kun allekirjoitan valtakirjan, asia on silla selva, mutta eipa ollutkaan, vaan se valtakirja pitaa kayttaa paikallisella notaarilla, joka toteaa, etta se on oikea valtakirja ja minun allekirjoittama. No ei muuta kuin lahdimme assistenttini kanssa kaymaan paikallisella notaarilla ja minulla tietysti passi mukana, jotta voivat todeta henkilollisyyteni. Notaaritoimistossa oli viela paljon vanhaa kunnon ’neuvostohenkea’ ja selvitettyamme asiamme, ojensin passini ja kuvittelin, etta leima paperiin ja paasemme lahtemaan. Mutta eihan se nyt noin helppoa voi olla; neuvostonotaaritati sanoi, etta passini pitaa kaannattaa virallisella kielenkaantajalla ja sitten se passin kaannospaperi pitaa myos notarisoida. OK, vahan meinasi verenpaine kohota, mutta ajattelin, etta maassa maan tavalla ja menimme viereiseen toimistoon, missa oli kaksi virallista kielenkaantajatyttoa. Esitin asiani ja tytot vain katsoivat minua suurilla silmillaan, he eivat osanneet sanaakaan englantia, pelkastaan kazakkia ja venajaa. Ajattelin itsekseni ja myos kohtalaisen isoon aaneen, miten voi olla virallinen kielenkaantaja, jos ei osaa mitaan kielia. Mutta tassa maassa onkin tarkeampaa osata se leimasimen kaytto ja sehan sujuikin tytoilta hyvin, eika maksanut kuin 5800 tengea eli vajaa 30 Euroa.

Ei muuta kuin virallinen kaannospaperi (jonka assistenttini oli kaantanyt tytoille) mukaan ja notaaritoimistoon tapaamaan kalina kulagovaa ja paperit hanelle. No han laittoi notaarin leiman papereihin, mutta emme saaneet niita viela mukaan, koska nyt kaikki paperit oli kaannetty kazakin kielelle ja mina en osannut sita kielta, niin tama neuvostonotaaritati sanoi, etta nyt tarvitaan assisteltani todistus, etta on meidan toimistossamme toissa ja se paperi pitaa sitten notarisoida. Tama tarvitaan sen takia, koska assistenttini oli lukenut minulle, mita kazakin kielella passikaannospaperissa lukee, joka oli siis kaannetty suomalaisesta passista.