Coffeedeliassa, jossa on ilmainen internetyhteys. Puhelinpoikien piti tulla eilen asentamaan linjat taloon, jotta olisimme saaneet internetin toimimaan, mutta koska satoi niin pojat eivat paasseet tulemaan. Tanaan olisivat kuulemma tulleet...hmmm...tanaan satoi enemman kuin eilen...

Sadeviikko tuntuu olevan menossa, silla ennustettu on koko viikoksi sadetta. Tanaan lampotila +11. Vetta on satanut oikein kunnolla, silla paikoitellen tiet ovat peittyneet kymmenien senttien syvyisiin vesilatakoihin.

Kirjoitelin menneista paivista wordiin, jotka aikaa saastaakseni liitan tahan.

26.9.08
Tanaan kavimme Armadassa katselemassa vuodesohvaa ja loytyihan sellainen ja kuljetus talolle huomenna lauantaina iltapaivalla 4-6 valilla. Taalla ei osata sanoa milla aikavalilla tavarat tuodaan, vaan ensin ilmoitettiin, etta lauantaipaivan aikana. No meilla oli paivalle muutakin menoa, ja avaimetkin saataisiin vasta klo 13.00, joten iltapaiva oli meille paras aika.

Kankankaiden laatu ja vari ei oikein ole meikalaisten makuun, milla mm. sohvat on paallystetty. Varit ovat kuin suoraan 60-luvulta ja kuviot epamaaraisia ja isoja.


27.09.08
Kuski tuli hakemaan meidat hotellilta klo 10. Olimme jalleen pakanneet matkalaukkumme jja oli aika kirjautua ilos Otrar-hotellista...johan siella reilu kolme vikkoa vierahtikin. Kaipasimme jo hieman valjempia tiloja ja tanaan saimme avaimet tulevaan asuuntoomme.

Ensin suunnistimme Armadaan katsomaan ja etsimaan ruokapoytaa. Kyllahan sielta loytyi juuri sellaisia mita olimme ajatelleet...pienta neljan hengen ruokaryhmaa. Kymmallista kaupankayntia silla kuinka ollakkaan aina sattui, etta esilla oli se viimenen kappale. Ja nuohan esillaolevat olivat kaytetyn nakoisia...kuluneita ja kolhuisia. Hinnasta ei millaan olisi myyjat tulleet vastaan ja meista 300 euroa oli aivan liikaa sen laatuisista kalusteista. Niin tuhat tehgea olisimme saaneet alennusta...vajaat 6 euroa.

Ennen talolle menoa kavimme Mega-centterissa ostamassa puhditusiaineita ja muuta sellaista tavaraa, mika ei menisi autossa pahaksi.

Talolla olikin jo omistaja odottamassa. Valittaja ei paassyt mukaan, joten hieman oli outo tunne, kun asuntoa kiersimme lapi... me ja omistaja. Ja kavihan siina viela niinkin, etta emme saaneetkaan avaimia, silla mies. joka oli talosta pitanyt tahan asti huolta oli vasta lauantaina teettamassa lisaa avaimia.

Kavimme tassa valissa ruokakaupassa ja takaisin kiirehdimme klo 16, jotta olisimme paikalla, kun vuodesohvaa tuodaan. No miehet jo olivat odottamassa, kun tulimme kaupasta.

Taalla on kumma tapa, etta pitaa maksaa lisaa kuljettajalle...ensimmainen kerros maksaa sen ja sen verran...toiseen kerrokseen kanto sen ja sen verran. Samoin talo sijaitsee kilometrin verran Almatyn rajasta, niin kotinkuljetus maksaa 150 tengea/kilometri...vajaat 90 eurosenttia kilometrilta.

No niin ensimmainen ilta uudessa talossa. Kokeilimme lammityslaitteita...lattialammitysta ja pattereita. jonkun ajan kuluttua rupesimme kuuntelemaan, etta sataako ulkona, kun kuului veden tippumisen aanta. Aani kuului alakerrasta. Katosta alakerran portaille tippui vesi. EI VOI OLLA TOTTA, JOKO TAAS. Lattialammitysputket vuotaa. No toisaalta, jotakin tallaista saattoi odottaa...

Seuraava murheenkryyni...alakerransuhku...mika piti olla kunnossa, niin ei ollutkaan. Putkea ei oltu ruuvattu alakiinniikkeestaan seinaa ja eikos kiinnike pudonnut.

Pyykinpesukone sentaan toimi. Uusi kuivuri vaan ei. Kuivuri oli karsinyt kaupassa ja toinen puoli oli hieman lytyssa. Omistaja halusi sen ostaa, kun piti muuten toimia (myyjan ilmoituksen mukaan). mutta kun sita kokeilimme niin kone piti kauheaa metelia. Eipa paassyt kuivuri kunnolla pyorimaan.

28.9.08
Ensimmainen yo takana ja kylla nukuttikin hyvin, Ja oli todella mukavaa pitkasta aikaa tehda itse aamupalaa ja keittaa itse kahvinsa.

Paivalla lahdimme tutustumaan ymparistoon. Tien toisella puolella on golf-clubi ja menimmekin sinne katsomaan millainen paikka se on. Hieno ja siisti paikkahan tuo oli. Simo tiedusteli hintoja, jos vaikka ottaisimme muutaman tunnin ja kokeilisimme onko tuo meidan laji laisinkaan...mutta en tieda...eipa kauheasti olen hinkua tuon lajin pariin. Elinikainen jasenyys, koko perheelta, maksaa 8 milj. tengea reilu 46.000 euroa.

Asuinymparistomme on on todella roskainen. Pulloja ja kaikenmaailman juttuja on surutta heitettu teiden varsiin. Eilen taalla oli...varsinkin kaupunkialueella...todellinen siivouspaiva. Vakea oli pilvinpimein jatesakkien kanssa katujen ja teiden varsilla ja puistoissa.

Laattalattiat ovat talossa todella likaiset, vaikka talo piti olla siivottuna. Innoistuinkin puhdistamaan laatat yksitellen. Laattojen valit olivat variltaam tummanharmaat, mutta kun niita hinkkasin, niin alta ilmestykin vaaleanpunainen sauma. Vesi piti vaihtaa kymmenen laatan jalkeen, niin likaisia olivat. Sama juttu pitaa tehda kaikilla laattalattioille.

Tanaan odottelimme vaatekaappeja makkariimme. Omistaja otti tassakin ostossa meidan toiveemme huomioon. Sopimuksena oli ostaa yksi vaatekaappi, mutta toivomuksestamme han ostikin kaksi, silla vaatekaapit ovat melko pienia, joten yhteen ei vaatteemme olisi sopineet. Miehet kantoivat laatikot ylakertaan, mutta tulisivatkin kasaamaan vasta huomenna...jaa...no eipa siina taida muuta vaihtoehtoa sitten olla.

29.9.08
Vaatekapin kokooja tuli ja kokosi ne yksin. Kavin valilla katsomassa, kuinka han yksin sai ne koottua, mutta eipa poika tainnut olla ensimmasita kertaa liikkeella, silla viiden tunnin jalkeen kaapit olivat koossa, ihmettelin, kuinka han jatti kaikki laatikot ylakertaan, siivous ei kuulemma hanelle kuulu...jaahas...etta kuuluu sitten nahtavasti meille.

1951577.jpg

Jalleen kavimme Armadassa poydan takia. Simon oli pyytanyt toimistosta mukaamme henkilon, joka toimi tulkkina. Edelleen sama poyta oli paikallaan, ja siita jalleen teimme kauppaa. No nyt olisimme saaneet 2000 tengea alennusta...enempaa ei voi antaa, koska olemme ulkomaalaisia, emmeka puhu paikallista kielta...paljonkohan paikalliset olisivatkaan saaneet alennusta. Tama on aivan kuin kiinassa, jossa minullekin kerran sanottiin, etta opettele kiinankieli niin saat enemman alennusta.

Armadasta ostimme myos eteiseen naulakkopoyta-systeemin. Taman kotiinkuljetus olisi torstaina...ei mitaan aikaa...paiva vain tiedossa.

Mega-centterisa jalleen ostoksilla, aina vain tuntuu puuttuvan sellaista tavaraa, mita paivittain tarvitsee. Haluaisimme alunnuskortin, silla silla saa aika mukavia alennuksia paivittaistavaroista, mutta eipa sita tanaan saanut, huomenna vasta. Jaahas...

Kyselimme perjantaina kuinka roskisjuttu taalla toimii. Lauantaina oli iso roskis tuotu portin sisapuolelle. Hmmm....kuinkas tama nyt nain silla laatikossa ei ole pyoria lainkaan ja painaa varmaan monta sataa kiloa, niin eipa sita noin vaan liikutella portin ulkopuolelle. Enka nyt taida perjantai paivaa odotella kotosalla milloin roska-auto on meidan portin takana.

30.9.08
Ensimmainen sateinen paiva ja hieman viileahkokin.

Tanaan odottelin koko paivan internet ja puhelinmiehia...eipa kuulunut ketaan. Niin kuinka voisi odottaakaan, etta taalla hommat hoituisivat, kun ei tahdo hoitua missaan muuallakaan. Simo oli paivalla tiedustellut, missa kaverit ovat, vastaus oli, etta sateen takia eivat olleet viela tulleet...syyhan tuokin.